Rolmaat advies

Rolmaat Klasse I , II , IIIAlle rolmaten die wij verkopen voldoen aan de nauwkeurigheidsklasse I of II conform de Europese norm. Hiermee garanderen wij de hoogste precisie bij het meten. Wij verkopen geen enkele klasse III rolmaat.

De nauwkeurigheid van de meetband wordt weergegeven op de meetband.
De onderstaande tabel geeft de maximale meettolerantie volgens de Europese norm weer:

Afwijking +/- mm over volledige lengte
LengteKlasse IKlasse IIKlasse III
2 meter0,300,701,40
3 meter0,400,901,80
5 meter0,601,302,60
8 meter0,901,903,80
10 meter1,102,304,60

Onze rolmaat tips

Tip 1
Rolmaat bedrukken

Reclamedragers met uw naam en/of logo moeten niet alleen opvallend zijn en uw naam bekend maken, ze moeten ook bruikbaar zijn en dus veel worden gebruikt. Onze rolmaten voldoen aan beide eisen en zijn zodoende de perfecte reclamedragers voor langere tijd. Wij kunnen bepaalde types rolmaten geheel naar uw opgave bedrukken.
Klik hier om alle rolmaten met opdruk te bekijken

Tip 2
Rolmaat met stopknop

Kies voor een rolmaat met een stopknop aan de onderzijde. Op deze manier kunt u de meetband gedoseerd laten oprollen. Dit is handig zodat de rolmaat niet in één keer oprolt.
Klik hier om alle rolmaten met een stopknop aan de onderkant te bekijken

Tip 3
Rolmaat meetlint

Werkt u vaak buiten in vel zonlicht of in vel verlichte omgevingen met uw rolmaat? Dan is een anti-reflectieve band ideaal voor uw meet klussen.
Klik hier om alle rolmaten met een anti-reflectieve band te bekijken

Tip 4
Rolmaat met venster

Indien u praktisch binnenmaten wilt opmeten, dan is het handig om een rolmaat met een inkijkvenster te gebruiken
Klik hier om alle rolmaten met een inkijkvenster te bekijken

Tip 5
Rolmaat meetband uitstand

De meetband van een rolmaat kan tot een bepaalde lengte uitstaan. Na een bepaalde lengte knikt de band. Hoe lang de band uit kan staan zonder te knikken hangt af van de bandbreedte. Hieronder vindt u een tabel waarbij de gemiddelde uitstand, totdat de band knikt, te zien is.
Klik hier om alle rolmaten met een extra brede band te bekijken

BandbreedteHorizontale uitstandVerticale uitstand
13mm1 meter1,5 meter
16mm1,4 meter2,2 meter
19mm1,7 meter2,7 meter
22mm2,1 meter3,4 meter
25mm2,7 meter3,6 meter
32mm3,5 meter4 meter
Tip 6
Rolmaat met magneten

Gebruik een rolmaat met een magnetische eindhaak indien u de eindhaak wilt bevestigen op stalen materialen en hierbij extra grip kunt gebruiken.
Klik hier om alle rolmaten met een magnetische eindhaak te bekijken

Heeft u meer hulp nodig om de juiste Rolmaat te selecteren? Gebruik onze Keuzehulp

De werking van de rolmaat

De rolmaat is ook bekend als rolbandmaat en in het Engels als tape measure of measuring tape. De meest gebruikte lengte van een rolmaat is 3 meter en 5 meter, maar rolmaten zijn ook verkrijgbaar in 8 meter of 10 meter. Een rolmaat is geschikt voor met meten van zowel binnenmaten als buitenmaten. Een rolmaat is een behuizing met een stalen, zelf oprollende, meetband in het midden van de behuizing. Deze meetband is gefabriceerd uit dun, veerkrachtig en flexibel staal. De meetband is licht gerond zodat de meetband bij een zo lang mogelijke lengte kan uitstaan, zodat deze niet zo snel knikt. De meetband is verkrijgbaar met een anti-reflectieve coating en in diverse breedtes. Des te breder de meetband is, des te verder de meetband van de rolmaat kan uitstaan. Bij ons vindt u enkel metrische rolmaten, welke tevens voorzien zijn van een millimeter indeling. In de behuizing zit een stalen veer welke vast zit aan de band. Doordat u bij een rolmaat de band afrolt wordt de stalen veer automatisch opgewonden zodat deze weer kan terugveren.

Iedere rolmaat is voorzien van een eind-lip. Bij een professionele rolmaat is deze extra verstevigd door middel van klinknagels. Ook zijn er rolmaten verkrijgbaar welke voorzien zijn van magneten. Dit type rolmaat is vooral handig wanneer u geen mogelijkheid heeft om de eind-lip ergens achter te haken. Het is verstandig om het oprollen van de meetband in stappen te doen, hierdoor wordt de levensduur van de rolmaat verlengd. Om de uitstand van de rolmaat vast te zetten dient de blokkeerknop van de rolmaat naar beneden geschoven te worden. Er bestaan ook auto-lock rolmaten, deze zijn vergrendeld zodra de knop niet ingedrukt is.
Rolmaat onderdelen technisch

Het meten met de rolmaat

De eindlip is in- en uitschuifbaar. Indien u binnenmaten wilt opmeten, dan dient u de rolmaatband met de eindlip tegen het object aan te duwen. Hierna leest u de band af en de breedte van de rolmaat-behuizing telt u hierbij op. Dan heeft u de exacte binnenmaat. De breedte van de rolmaat staat op de rolmaat. Bij een rolmaat met inkijkvester is de binnenmaat direct zichtbaar. Voor het meten van een buitenmaat dient u de rolmaat te haken achter een voorwerp, of met de magneten tegen het object aan te houden, hierna kan de maat opgemeten worden, de eindlip schuift automatisch uit. Voor het meten van de omtrek is het verstandig om bij een vast punt op de rolmaat te beginnen, bijvoorbeeld bij 5 centimeter, indien u met de eindlip begint dan is de meting niet exact in het geval van het meten van de omtrek. Voor het exact meten van de diameter van ronde objecten raden wij de Sola talmeter aan.

Heeft u meer hulp nodig om de juiste Rolmaat te selecteren? Gebruik onze Keuzehulp

Terug naar boven


Adviespunt
Schaar, Scharen, Fiskars, Victorinox, Mundial, Kretzer Finny

Vlotte levering

Gratis verzending

Eén winkelwagen

Onafhankelijk gekeurd

Achteraf betalen

14 dagen bedenktijd

Pakketpost

Eigen voorraad